Gemeentenieuws 3 maart 2020

Met onder andere terugblik preventiebijeenkomst Zorgeloos Online, uitslag mini-enquête voorkeur aanhef, terugblik op raadsvergadering.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

Preventiebijeenkomst Zorgeloos Online goed bezocht

De Winterswijkse Uitdaging organiseerde op dinsdag 25 februari 2020 de preventiebijeenkomst ‘Zorgeloos Online’. Er was veel belangstelling voor deze bijeenkomst. Burgemeester Joris Bengevoord was gastheer. Dit omdat hij in de regio Oost Nederland portefeuillehouder cybercrime is. Wijkagent Berend Jager, Kars Engwirda van Esselink.nu en Jaschenka Plekenpol van de SNS bank waren sprekers.

Berend Jager begon de voorlichting door te wijzen op de gevaren van het gebruik van het World Wide Web. Maar natuurlijk kunnen we niet meer om internet heen in ons leven. Sociale media, het verkopen van spullen, internetbankieren en ga zo maar door zijn zaken die niet meer weg te denken zijn. Kars Engwirda en Jaschenka Plekenpol stelden de toehoorders gerust door praktische tips te geven voor veilig handelen op internet. De belangrijkste tips die zij gaven:

Gebruik een goed antivirusprogramma

 • Maak een sterk wachtwoord en gebruik niet dezelfde wachtwoorden voor verschillende diensten
 • Zorg dat de software van uw apparaten up to date is
 • Maak alleen gebruik van Wifi netwerken die veilig zijn
 • Open geen bestanden of e mails die u niet verwacht of vertrouwt
 • Maak geregeld een back up van uw gegevens
 • Mocht u een betaling toch niet vertrouwen neem direct contact op met uw bank

Daarnaast is er uitleg gegeven over de verschillende fenomenen die op dit moment voorkomen op het internet. Voorbeelden zijn:

 • Malware en ransomware
 • Phishing mail
 • Whatsapp fraude
 • Helpdeskfraude

Meer informatie?

Er zijn een aantal websites, waar u veel informatie kan vinden. Bijvoorbeeld op www.veiligdigitaal.com. Veiligdigitaal heeft ook een Facebook pagina, waarop actuele cyber criminaliteit wordt gemeld. Natuurlijk vind u op deze site ook veel preventietips.  Andere geschikte websites zijn www.veiliginternetten.nl, www.alertonline.nl en www.cybercrimeinfo.nl

Overkomt u iets op internet dat u niet vertrouwt?

U kunt uw klacht delen op www.fraudehelpdesk.nl.  Bent u slachtoffer geworden van een internet crimineel. Meldt dit dan bij de politie op haar website www.politie.nl/lmio . Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting verzamelt de aangiften en coördineert landelijk onderzoeken. Bellen met de politie via 0900 8844 kan uiteraard ook.

Wat leest u het liefst boven een brief van de gemeente?

De meeste deelnemers aan de  mini-enquête over de favoriete aanhef lezen het liefst ‘Beste’ boven een brief van de gemeente. Ruim 60% van de 904 stemmers koos hiervoor. ‘Geachte’ kreeg 38% van de stemmen. Tien stemmers gaven aan dat de aanhef wat hen betreft afhangt van de situatie.

Uitslag mini-enquête

Van 4 februari tot en met 18 februari kon u op verschillende manieren uw stem uitbrengen voor ‘Beste’ of ‘Geachte’. Er lagen enquêteformulieren op het gemeentekantoor, bij de bibliotheek en bij de receptie van de Post. Online stemmen was ook mogelijk.

Wat viel op?

De meeste stemmen (757) kwamen binnen via de gemeentepagina op Facebook. Daar kreeg ‘Beste’ 220 stemmen meer dan ‘Geachte’. Op veel andere stemplekken lagen de uitslagen dicht bij elkaar. Alleen bij stemlocatie de Post kreeg ‘Geachte’ duidelijk meer stemmen dan ‘Beste’, namelijk 67% van de 21 stemmen.

Vaker ‘Beste’

“Het is fijn dat er zoveel mensen hebben gestemd,” zegt burgemeester Joris Bengevoord. “Ik ben blij met deze uitslag. Sommige mensen hebben de keuze voor hun favoriete aanhef toegelicht. Daaruit blijkt dat ze ‘Beste’ laagdrempelig, eigentijds en respectvol vinden. En dat past goed bij wat we als gemeente willen uitstralen. Daarnaast blijven er natuurlijk situaties bestaan, waarvoor we ‘Geachte’ blijven gebruiken.”   

Gemeentekantoor elke vrijdagmiddag gesloten

Sinds 1 januari 2020 is ons gemeentekantoor op vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur gesloten.     
Op onze website www.winterswijk.nl vindt u meer informatie over onze openingstijden. Wilt u meer weten dan kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen via telefoonnummer (0543) 543 543.

College op bezoek bij Pentair

Het college heeft dinsdag 25 februari een bezoek gebracht aan Pentair. Van een familiebedrijf groeide het uit tot een wereldspeler in de watersector. Al 115 jaar maakt Pentair aan de Parallelweg pompen. Pentair heeft door jarenlange ervaring veel technische kennis in huis. En ziet innovatie als een belangrijke voorwaarde om als bedrijf zich te blijven ontwikkelen. Op de foto staat het college samen met directeur Gerard Scholten (links) en Operations Manager Ron Groot Wassink (rechts) bij één van de tien pompen die Pentair levert voor de renovatie en vernieuwing van de af afvalwaterpersleiding (AWP) van waterschap Brabantse Delta.

EUREGIO spreekuur

Een baan in Duitsland: waar moet u rekening mee houden? Het GrensInfoPunt van de EUREGIO houdt u op de hoogte van regelingen omtrent grensoverschrijdende belastingen, zorgverzekeringen en pensioenen.
Op 10 maart is er een spreekuur van 18.00 tot 19.00 uur in Rathaus Oeding, Winterswyker Straße 1 in Oeding. Afspraak maken is niet nodig. Het is ook mogelijk om een individuele afspraak te maken. Neem hiervoor contact op met het GrensInfoPunt via (053) 460 51 51 of grensinfopunt@euregio.eu. Op de website www.grensinfopunt.eu is veel algemene informatie en de antwoorden op veel gestelde vragen te vinden.

Informatiebijeenkomst Hoogbegaafd … meer dan alleen slim!

Kent u een hoogbegaafd kind? Wilt u meer inzicht krijgen in de leefwereld van deze slimme kinderen? En hen zo beter leren begrijpen? Meld u dan aan voor de bijeenkomst ‘Hoogbegaafd… meer dan alleen slim!’ op woensdag 11 maart om 20.00 uur. Locatie: Basisschool ’t Carillon, Wheme 30 in Groenlo. Gastsprekers zijn Ria Groen en Karin Elburg. Zij zijn specialisten op het gebied van hoogbegaafdheid.
Opa’s, oma’s, buren, vrienden, sporttrainers, begeleiders en iedereen die affiniteit heeft met het thema ‘hoogbegaafdheid’ is van harte uitgenodigd. Meer info en aanmelden (tot 6 maart) op www.preventieplatformjeugd.nl/hoogbegaafd

75 jaar Vrijheid

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijk moment waar in Nederland en de rest van Europa uitvoerig bij stil wordt gestaan.

Winterswijk werd op 31 maart 1945 bevrijd van de Duitse bezetter. In 2020 besteedt de gemeente Winterswijk daarom extra aandacht aan 75 jaar vrijheid. Het gaat hierbij om herdenken, vieren en koesteren.

Bijzondere evenementen en activiteiten

Het is echt fantastisch dat zoveel maatschappelijke organisaties en verenigingen zich inspannen om bijzondere evenementen en activiteiten te organiseren voor ú als inwoner van Winterswijk. Samen gaan we voor een respectvolle en feestelijke herdenking en viering van 75 jaar vrede en vrijheid in Winterswijk. Een actueel overzicht van de activiteiten kunt u lezen op www.winterswijk.nl/75jaarvrijheid Staat uw activiteit niet in het overzicht? Laat het ons weten. Dit kan via e-mail 75jaarvrijheid@winterswijk.nl

Kijk naar de dingen die er wel zijn!

De komende tijd besteden we In het gemeentenieuws aandacht aan persoonlijke verhalen achter armoede. Wat doet armoede met je, hoe kleurt het je leven, en hoe probeer je toch het beste uit het leven te halen terwijl de omstandigheden misschien niet optimaal zijn. Deze keer leest u over een ervaring van Ina.

In mijn leven liep alles op rolletjes, getrouwd, twee kinderen. Mijn man was degene die de financiën regelde. Ik werkte met veel plezier bij een bakkerij, maar helaas kreeg ik een hernia waardoor ik mijn werk niet meer kon voortzetten.

Tussen mijn man en mij ging het niet goed en wij gingen uit elkaar. Onze dochter ging met mijn man mee, en onze zoon bleef bij ons. Gelukkig kwam er een prachtige optie op mijn pad in Kotten, ik kon daar een deel van een huis huren. Mijn dochter kwam ook weer bij mij wonen en eigenlijk liep alles goed. Ondertussen kwam mijn ex in de schuldsanering en later ik ook, zo kon ik bouwen aan een schuldenvrije toekomst.

Er waren soms praktische zaken die voor stress zorgden; kleine dingen als inkt voor werkstukken van mijn kinderen, of licenties die ze voor school nodig hadden. Ook ben ik vaak ziek geweest, waarvoor ik naar Doetinchem en Amsterdam naar het ziekenhuis moest. Gelukkig heb ik een lieve vriendin en lieve familie en die me enorm hebben geholpen!
Helaas moesten we het huis in Kotten verlaten. Ik was gebonden aan een scootmobiel en ons nieuwe huis was daar niet geschikt voor. Een paar maanden later kregen we een ander huis toegewezen, het prachtige huis waar ik nu in woon.

Inmiddels ben ik vier jaar schuldenvrij, heb veel geleerd van de tijd dat ik in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) zat! Ben enorm gegroeid, durf voor mijzelf op te komen. Mijn tip voor een ieder die in deze situatie zit: kijk niet naar de dingen die er niet zijn, kijk naar de dingen die er juist wel zijn!

Uw verhaal delen?

Mocht u ook uw verhaal over armoede en het leven in armoede willen delen neem dan contact met ons op via iedereendoetmee@winterswijk.nl
Onze ervaringsdeskundigen Linda Souisa en Ilse van der Zee nemen dan graag contact met u op.

VIT-hulp bij mantelzorg

Donderdag 12 maart  tussen 14.00 en 15.30 uur is het mantelzorgcafé bij  Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk. Dit café  is een tref- en informatiepunt voor mantelzorgers. Bij het mantelzorgcafé ontmoet u andere mantelzorgers in een informele sfeer. U kunt uw vragen stellen aan de mantelzorgconsulent. Zij ontvangt u met een kopje koffie of thee. Aanmelding hiervoor is niet nodig.

Gespreksgroep voor ex-mantelzorgers

Op woensdag 18 maart start een nieuwe gespreksgroep voor mensen die na een periode van langdurige zorg hun partner zijn verloren. Deze gespreksgroep zal ongeveer vijf keer bij elkaar komen om te praten over wat er gebeurt als de zorg plotseling wegvalt. Deze bijeenkomsten vinden plaats op de woensdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur. De bijeenkomsten zijn op 18 en 25 maart en 1,8 en 15 april op het kantoor van VIT aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden.

Vragen aan de mantelzorgconsulent?

Voor informatie en hulp bij mantelzorg kunt u terecht bij de Post, Balinkesstraat 4. Iedere vrijdagmorgen van 9.00 tot 10.30 uur is Marjan Roerdinkveldboom aanwezig. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen.

Meer informatie over alle activiteiten leest u op www.vithulpbijmantelzorg.nl of bel op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur met VIT-hulp bij mantelzorg, telefoon (0544) 82 00 00.

Column door bestuurder

Wethouder Elvira Schepers schrijft ……..

Toffe Peer

Samen met jurylid en voorzitter van de Winterswijkse Uitdaging, Mark van Dam, had ik de eer om de eerste Toffe Peer uit te reiken. Deze prijs van de Winterswijkse Uitdaging is voor ondernemers die een extra bijdrage aan de samenleving leveren. Op 21 februari ontving directeur Han Boterman van HBT Chaletbouw de wisseltroffee. Wat een tof gebaar is deze prijs. Echt een waardering voor dé maatschappelijk ondernemer van onze gemeente.

Samen met zijn medewerkers laat Han Boterman zien welke mogelijkheden er zijn voor mensen die door verschillende oorzaken moeilijker aan werk komen. Leerlingen van Pronova Praktijkonderwijs en nieuwkomers werken bij HBT Chaletbouw samen. Ook mensen vanuit de voormalige sociale werkvoorziening verrichten hier werkzaamheden. Gerichte begeleiding zorgt ervoor dat deze groep werknemers een kans krijgt. En weer mee kan doen op de arbeidersmarkt. Top!

Nu weet ik dat er in Winterswijk veel meer bedrijven zijn met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Vaak zijn zij niet zichtbaar. Maar ze doen wel samen met inwoners gewoon de goede dingen. Wat mij betreft mogen deze bedrijven zich echt wat meer laten zien. Niet om aan borstklopperij te doen. Maar juist om anderen te inspireren om dezelfde maatschappelijke betrokkenheid als HBT Chaletbouw te tonen. Samen bouwen we zo verder aan een drempelvrij Winterswijk.

Ik ben benieuwd wie ik de komende tijd spreek over werken en leren in een maatschappelijk verantwoorde omgeving. Ik laat me graag verrassen door uw voorstellen en ontvang ze bij voorkeur per mail: bestuurssecretariaat@winterswijk.nl

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Bataafseweg

In verband met de aanleg van een rotonde op het kruispunt Bataafseweg – Kloetenseweg – Steengroeveweg is de Bataafseweg tot en met vrijdag 30 oktober afgesloten voor al het verkeer. Het gaat hier om het deel tussen de Laan van Hilbelink en de Vredenseweg. Aanliggende percelen zijn wel bereikbaar. Er is een omleiding ingesteld.

Tulpstraat

In verband met herinrichtingswerkzaamheden is de Tulpstraat tussen de Bocholtsestraat en de Narcisstraat tot en met 13 maart  afgesloten. De straatwerkzaamheden worden uitgevoerd vanaf de Bocholtsestraat richting de Narcisstraat.

Narcisstraat, deel Tulpstraat en Hyacintstraat

In verband met herinrichtingswerkzaamheden is de Narcisstraat tot en met 20 maart afgesloten.

Hyacintstraat

In verband met rioolwerkzaamheden is de Hyacintstraat tot en met  27 maart afgesloten.

Narcisstraat, (deel Hyacintstraat en Parallelweg

In verband met herinrichtingswerkzaamheden is de Narcisstraat tot en met 30 april afgesloten.

Sleeswijkstraat

In verband met werkzaamheden zijn de drie parkeervakken ter hoogte van huisnummers 2 tot en met 4 van dinsdag 3 maart tot en met woensdag 4 maart niet beschikbaar.

Morsestraat

In verband met werkzaamheden is de Morsestraat ter hoogte van Laan van Hilbelink op woensdag 4 maart afgesloten voor al het verkeer.

Hoek Spoorstraat-Roelvinkstraat

In verband met kapwerkzaamheden is de hoek Spoorstraat-Roelvinkstraat op maandag 9 maart tussen 8.30 en 14.00 uur afgesloten voor al het verkeer.

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

4 maart, Scheidingsloket voor informatie en advies. advies van 17.00 tot 19.00 uur in het gemeentehuis Borculo, Marktstraat 1. Dit loket is ook voor inwoners van Winterswijk.
5 maart, EUREGIO spreekuur van 18.00 tot 19.00 uur in het Kulturhus Dinxperlo.
5 maart, Politiek forum, aanvang 19.30 uur in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.*
10 maart, EUREGIO spreekuur van 18.00 tot 19.00 uur in Rathaus Oeding, Winterswyker Straße 1 in Oeding.*
11 maart, Informatiebijeenkomst Hoogbegaafd… meer dan alleen slim! om 20.00 uur op Basisschool ’t Carillon, Wheme 30 in Groenlo.*
11 maart, Scheidingsloket voor informatie en advies, zie ook 4 maart.
12 maart, Mantelzorgcafé bij  Hertog Karel van Gelre, Markt 25 van 14.00 tot 15.30 uur.*
12 maart, Openbare vergadering algemene raadscommissie om 19.30 uur in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.*
18 maart, Scheidingsloket voor informatie en advies, zie ook 4 maart.

*) Over de agenda-onderwerpen met een * wordt meer info gegeven elders in dit gemeentenieuws.

Vergaderingen

Openbare vergadering algemene raadscommissie

De algemene raadscommissie van Winterswijk vergadert op donderdag 12 maart 2020 vanaf 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
De agenda en de op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Agenda’s en stukken’.

Meer informatie

Op onze website kunt u ook informatie over het spreekrecht tijdens commissievergaderingen  vinden. Voor meer informatie over de raadscommissie kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 121.

Verkeer

Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •     Acacialaan 21
Terugblik op de raadsvergadering

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in de openbare raadsvergadering van donderdag 20 februari de volgende besluiten genomen.

Raad neemt afscheid van wethouder Wim Aalderink

Wethouder Wim Aalderink heeft op 11 februari zijn ontslag ingediend. In deze vergadering nam de raad afscheid van de wethouder en bedankte hem voor zijn inzet voor Winterswijk.

Raad benoemt en installeert Henk Jan Tannemaat als nieuwe wethouder

De fractie van Winterswijks Belang heeft Henk Jan Tannemaat voorgedragen als opvolger van Wim Aalderink. De raad heeft hem benoemd als wethouder (16 stemmen voor, 4 stemmen tegen, 1 blanco stem).

Raad laat Gea Oonk (WB) toe tot de gemeenteraad

De raad heeft Gea Oonk toegelaten als gemeenteraadslid namens de fractie Winterswijks Belang. Zij neemt de zetel in van Henk Jan Tannemaat die benoemd is als wethouder. Raadslid Tim Jonker is de nieuwe fractievoorzitter van WB.

Raad beëdigt Remco Hijink (WB) als nieuw commissielid

De raad heeft Remco Hijink beëdigd als nieuw commissielid namens de fractie Winterswijks Belang.

Raad verwerpt motie over Terra Temporalis

De fracties van VW en het CDA dienden een motie in om de toegezegde 500.000 euro voor het bij de steengroeve te realiseren bezoekerscentrum Terra Temporalis pas beschikbaar te stellen als het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden. Deze motie werd met 8 stemmen voor (VW, CDA) en 13 stemmen tegen (WB, VVD, GroenLinks, PvdA, D66) verworpen.

Raad neemt kennis van uitgangspuntennota begroting 2021 GGD Noord- en Oost-Gelderland

De raad heeft kennisgenomen van de uitgangspuntennota van de GGD Noord- en Oost-Gelderland voor de begroting 2021 en besloten hierover geen zienswijze in te dienen.

Raad kent twee burgercheques toe

Elk halfjaar kent de raad burgercheques toe aan initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid van Winterswijk. Over de tweede helft van 2019 heeft de raad twee burgercheques toegekend:

 •   het bestuur van verenigingsgebouw Emma in Ratum krijgt een burgercheque van 1.250 euro voor de inrichting van een condoleanceruimte;
 • de werkgroep emigratie krijgt een burgercheque van 1.000 euro voor de organisatie van een tentoonstelling over de emigratie in de 19e eeuw.

Raad stelt beoordelingskader wonen met zorg gemeente Winterswijk 2020 t/m 2023 vast

De raad heeft het beoordelingskader wonen met zorg vastgesteld voor de beoordeling van initiatieven op het gebied van wonen en zorg. Van wonen met zorg is sprake bij wonen inclusief verblijf met 24-uurszorg in de nabijheid (intramuraal).

Raad verhoogt leenbudget duurzaamheidslening non-profitorganisaties

De raad heeft het leenbudget van de duurzaamheidslening voor non-profitorganisaties met 500.000 euro verhoogd. Verhoging van het budget is nodig om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen. De duurzaamheidslening is bedoeld als financiële ondersteuning van non-profitorganisaties die willen verduurzamen.

Raad stemt in met voorstel voor herinrichting raadhuis en gemeentekantoor

Bij de behandeling van het raadsvoorstel over de herinrichting van het raadhuis en het gemeentekantoor werden één motie en twee amendementen (wijzigingsvoorstellen) ingediend:

 •   De fracties van WB, VVD, GroenLinks, PvdA en VW dienden een motie in om de toepassing van zonnepanelen op het raadhuis mogelijk te maken. Daarnaast verzochten zij het college om bij de behandeling van de begroting voor 2021 te komen met een voorstel voor een waterstoftoepassing in de gemeente. Nadat burgemeester had toegezegd om vóór de zomer te komen met een voorstel over de toepassing van zonnepanelen op gemeentelijke monumenten en een voorstel rondom waterstof werd deze motie ingetrokken.
 • De fractie VW diende een amendement in om de herinrichting van de raadzaal sober en functioneel uit te voeren en het besluit over de herinrichting van het gemeentekantoor uit te stellen. Dit amendement werd met 5 stemmen voor en 16 stemmen tegen verworpen.
 • De fracties van WB, VVD, GroenLinks, PvdA, CDA en VW dienden een amendement in om bij het verduurzamen van het raadhuis vanwege de kosten niet te kiezen voor duurzaamheidslabel A, maar voor duurzaamheidslabel B, aangevuld met het plaatsen van voorzetbeglazing. Dit amendement werd met 20 stemmen voor (WB, VVD, GroenLinks, PvdA, CDA, VW) en 1 stem tegen (D66) aanvaard.

Raad aanvaardt motie ‘Bos van de toekomst’

De fracties van VVD, WB, GroenLinks en PvdA dienden een motie in om een nieuw gemeentelijk bos voor toekomstige generaties aan te leggen in Winterswijk. Deze motie werd met 20 stemmen voor (VVD, WB, GroenLinks, PvdA, CDA, D66) en 1 stem tegen (VW) aangenomen.

Meer informatie?

Het videoverslag van deze raadsvergadering kunt u terugzien op https://winterswijk.raadsinformatie.nl.

Fracties blikken terug op de raadsvergadering

Iedere maand vergadert de gemeenteraad over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van donderdag 20 februari.

Wim Wassink, fractievoorzitter CDA Winterswijk

De raadsvergadering begon met het afscheid van Wim Aalderink en de komst van een nieuwe wethouder, raadslid en commissielid. Wij wensen Wim Aalderink alle goeds en de nieuwe ambtsdragers veel wijsheid toe.
Tijdens het vragenhalfuurtje heeft het CDA vragen gesteld over het gebouw van de WuH dat helaas verkocht is, de sporthal Spoorzone die mogelijk in beheer komt bij de sportverenigingen en het stroomnet dat overbelast dreigt te raken.
Ten aanzien van de verbouwing van het raadhuis heeft het CDA een amendement mede-ingediend, zodat de verduurzaming circa 1 miljoen euro lager uitvalt. Ook ten aanzien van Terra Temporalis zijn wij kritisch op de financiering en het goed luisteren naar de omwonenden.
De VVD-motie voor het “Bos van de toekomst” was voor het CDA  ingewikkeld. Wij hebben het rentmeesterschap hoog in het vaandel staan en willen een leefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen achterlaten. Daartegenover zijn we ons ervan bewust dat landbouwgrond kostbaar is en schaars dreigt te worden. Wij zijn niet tegen meer bos, maar hebben er wel moeite mee als het op kostbare landbouwgrond wordt aangeplant. Ook vindt het CDA dat voor een dergelijk bos geen gemeenschapsgeld gebruikt mag worden. Wij hebben hier een stemverklaring over afgegeven dat we onder deze voorwaarden akkoord gaan, ook omdat het nog  maar een plan is. Uiteraard blijven wij dit plan net als alle overige plannen van de coalitie kritisch volgen.
Voor meer informatie zie ook: www.cdawinterswijk.nl

Tim Jonker, fractievoorzitter Winterswijks Belang

De raadsvergadering van februari stond voor WB in het teken van afscheid nemen en welkom heten. Wim Aalderink werd door alle partijen en de burgemeester toegesproken bij zijn afscheid als wethouder. Zes jaar wethouderschap passeerde de revue. Alle fracties spraken vol lof over zijn periode als wethouder voor WB. Op 24 maart volgt er nog een uitgebreide afscheidsreceptie. Hierna werd Henk Jan Tannemaat gekozen als nieuwe wethouder namens WB. Gea Oonk werd geïnstalleerd als raadslid en Remco Hijink werd commissielid voor WB. Er waren felicitaties en bloemen voor iedereen.
Ons gezamenlijke amendement om bij het verduurzamen van het raadhuis vanwege de kosten niet te kiezen voor duurzaamheidslabel A, maar voor duurzaamheidslabel B werd ondanks negatief advies van het college bijna raadsbreed gesteund. In Winterswijk maken we veel werk van het beheer van bomen en natuur. Zo wordt momenteel in Willink Weust gewerkt aan het natuurgebied waarbij er bomen worden gekapt. Een open-debatvoorstel van de VVD om het college te verzoeken een plek te vinden voor een nieuw bos kon rekenen op steun en werd via een motie aangenomen door Winterswijks Belang, VVD, GroenLinks, PvdA, CDA en D66. Een mooi initiatief voor komende generatie Winterswijkers!
Voor meer informatie zie ook www.winterswijksbelang.nl

Gert-Jan te Gronde, fractievoorzitter VVD Winterswijk

Wij hebben lovende woorden uitgesproken over Wim Aalderink die afscheid nam als wethouder. Wij wensen hem veel succes in de toekomst!
Als VVD vinden wij het erg belangrijk dat de werknemers van de gemeente een werkplek hebben in het gemeentekantoor die voldoet aan de eisen die daarvoor zijn vastgesteld. Zij zijn aan het werk voor heel Winterswijk. Daarom kon de VVD instemmen met de aanpassingen in het gemeentekantoor.
De door de gemeenteraad geformuleerde doelstelling, om onze gemeente te verduurzamen vraagt ook om een voorbeeldfunctie. Verduurzaming kost veel geld, dat echter in het geval van het raadhuis nooit terugverdiend zal worden. Daarom kozen wij voor een aangepaste variant. Niet het maximaal haalbare qua verduurzaming, maar wel een variant waar we goed verder mee kunnen. Het overgebleven geld gaan we later investeren in een waterstofvoorziening. Zo is er op termijn meer duurzaamheid per geïnvesteerde euro.
Een goede economie is voor de VVD heel belangrijk. Om die economie van Winterswijk zo goed mogelijk te kunnen laten draaien zal er CO2 moeten worden gecompenseerd om te voldoen aan de landelijke opdracht klimaatneutraal te zijn in 2050. De VVD heeft daarom de motie over “het bos van de toekomst” namens de coalitie ingebracht. Gelukkig stemde 20 van de 21 raadsleden voor deze motie én de economie van Winterswijk.  Voor meer informatie zie ook: www.vvdwinterswijk.nl

Peter Voogt, fractievoorzitter GroenLinks

In de laatste raadsvergadering kwam het onderwerp ‘wonen met 24-uurszorg’ aan bod. Tussen ‘thuis wonen met zorg’ en ‘verpleeghuis’ zijn tussenvormen mogelijk waaraan duidelijk behoefte is. Het Prins Hendrikhuis is zo’n voorbeeld. En de landelijke stichtingen De Herbergier en De Knarrenhof richten zulke voorzieningen op. GroenLinks vindt dat de gemeente zich actiever mag opstellen om dergelijke voorzieningen ook hier te bevorderen. Recent stond een noodkreet in De Gelderlander: “Er is gewoon niet genoeg plek”.
En dan de verduurzaming van het oude raadhuis. Waarvan menigeen zich afvroeg waarom dat zo veel moest gaan kosten. Reden voor GroenLinks om kritisch te kijken naar de plannen. Het plan ging uit van vloerverwarming en warmtepompen, wat voor een woonhuis wellicht passend is, maar niet voor dergelijke monumenten. Dat werd nog eens bevestigd op de regionale erfgoeddag in Lievelde. De raad stemde hier uiteindelijk ook mee in. De uitgespaarde driekwart miljoen wordt nu efficiënter besteed aan waterstofinfrastructuur. Ook wordt gekeken of er zonnepanelen op het raadhuis en andere monumenten mogen komen.
Verder hebben de coalitiepartijen het college gevraagd met een plan te komen voor een ‘klimaatbos’, bedoeld om CO2 te binden. Dat kan de effecten van de bomenkap die thans ook plaats vindt, weer compenseren. Uiteraard moet goed gekeken worden naar de landschappelijke inpassing. www.winterswijk.nl Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.groenlinks.nl/

Ubel Zuiderveld, fractievoorzitter PvdA Winterswijk

Milieu. Er zijn mensen die het beschouwen als iets dat buiten henzelf staat. Maar milieu, ons leefmilieu, is overal ons om heen. Is ons leefmilieu niet gezond, dan is het een illusie om te verwachten dat wij op termijn gezonde lucht en voedsel genoeg hebben. In Winterswijk zijn de bossen en de landbouwgronden doorgaans in een slechte natuurlijke conditie. Van harte ondersteunde de PvdA een VVD-motie voor de aanleg van nieuw gemeentelijk bos. Zelf ging ik in op het Schone Lucht Akkoord. De lucht in ons land, van Limburg tot en met Overijssel, is verschrikkelijk smerig. Als alle maatregelen uit het luchtakkoord worden uitgevoerd, heeft Nederland straks schone snelwegen en industrieterreinen, maar smerige woonwijken. Immers: steeds meer mensen stoken hout en pellets. Dat betekent dat we eigenlijk net zo goed met z’n allen weer kunnen gaan roken. Van een rookvrije generatie komt niets terecht. Ja, milieu; dat is wat wij ademen, eten en leven. Wat het politieke leefmilieu betreft; de PvdA bedankte scheidend wethouder Wim Aalderink voor zes jaar inzet voor het openbaar bestuur en verwelkomde Henk Jan Tannemaat als zijn opvolger. We wensen hem succes, net als het nieuwe raadslid Gea Oonk, mijn straatgenoot, en het nieuwe commissielid Remco Hijink.
Twitter: @Wenters_Nu, www.winterswijk.pvda.nl

Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66 Winterswijk

Een bijzondere raadsvergadering die begon met het afscheid van wethouder Wim Aalderink. Wij dankten hem voor zijn inzet voor onze gemeente Winterswijk. Daarna was de benoeming van de nieuwe wethouder Henk Jan Tannemaat. Wij feliciteren hem met zijn benoeming en wensen hem veel wijsheid en succes voor de komende periode.
Afgelopen raadsvergadering begonnen wij met een inspreker rondom Terra Temporalis met als vervolg daarop een motie van VW en het CDA. In deze motie verzochten genoemde partijen de ‘toegezegde’ 500.000 euro pas beschikbaar te stellen na het verkrijgen van voldoende draagvlak. D66 was hier kritisch op, aangezien de 500.000 euro nog niet beschikbaar is gesteld, maar enkel begroot. Wij willen eerst de plannen afwachten en dan vanuit de inhoud het plan beoordelen, niet nu het bedrag enkel nog maar begroot is.
Na deze inspraak en motie kwamen wij eindelijk toe aan de bespreekstukken. Hier stond de verbouwing van het raadhuis en het gemeentekantoor op de agenda. D66 is een voorstander van een sterke voorbeeldfunctie en vindt dan ook dat de gemeente zijn vastgoed moet verduurzamen. D66 was de enige die het collegevoorstel hierin steunde en wilde gaan voor het groene scenario. Wij waren dan ook verbaasd dat andere partijen, die eerst aangegeven hadden dat het zo duurzaam mogelijk moest, nu keken naar enkel het financiële rendement. Als het om een voorbeeldfunctie en duurzaamheid gaat kun je als overheid niet enkel naar het financiële rendement kijken als je dat ook van de inwoners verwacht. Voor meer informatie zie ook https://winterswijk.d66.nl/

Tom van Beek, fractievoorzitter Voor Winterswijk

De raadsvergadering begon met het afscheid van wethouder Wim Aalderink. Namens Voor Winterswijk bedanken wij Wim en wensen hem alle goeds toe.
Een inspreker uit de buurt rond de steengroeve uitte niet alleen zijn zorgen, maar lichtte ook door de buurt voorgestelde alternatieven toe betreffende de plannen rond Terra Temporalis. Om te waarborgen dat de toegezegde gelden gebruikt worden waar zij voor bedoeld zijn, heeft Voor Winterswijk met het CDA een motie ingediend om de toegezegde 1,1 miljoen euro gemeentelijke steun voor de bouw van Terra Temporalis te bevriezen totdat er overeenstemming is met de omwonenden en een vastgesteld bestemmingsplan voorzien met een positief antwoord betreffende de stikstofwetgeving. Helaas stemde de coalitie tegen.
Door het indienen van een amendement heeft Voor Winterswijk de kostbare herinrichting van het gemeentekantoor proberen uit te stellen en de verbouwing van de raadszaal sober en functioneel te houden. Helaas werd dit amendement met 5 stemmen voor en 16 tegen verworpen.
Met de wetenschap dat het buitengebied van meerdere kanten onder druk staat, hoor je eerst met alle gebruikers in overleg te gaan in plaats van op een regenachtige donderdagavond vanuit het niets te besluiten om 50 hectare op te offeren aan een toekomstbos. De door de coalitie ingediende motie daartoe hebben wij dan ook niet gesteund.
Voor meer informatie zie ook: www.facebook.com/Voor-Winterswijk-302777507073259/

Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Ter inzage liggende omgevingsvergunningen

De onderstaande ter inzage liggende omgevingsvergunningen kunt u inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.

 • Ontwerp Wabo-projectbesluit /omgevingsvergunning Sieverdinkweg 22

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

 •  Aarninkweg 1 (bouwen)
 •    Julianastraat 3 (kappen)

Verleende omgevingsvergunning kappen

 • bij Boveltweg 10 (noodkap)
 • Lange Brug 3
 • langs de Gossinkweg en nabij de Lageweg (noodkap)
 • langs de Ratumseweg, langs de Gossinkweg en nabij de Lageweg
 • nabij Stemerdinkweg 10
 • Tolkampweg 1

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 •   Balinkesstraat 8
 •   Beerninkweg 22a
 •   Burloseweg 32
 •  Harberthof 21
 •  Heurntjesweg 3
 •  Huttenweg 14 en 14a
 •  Jonkersweg 13
 •  Mentinkweg 3
 •  Zonnebrink 15

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Goorweg 30-32 zaaknr. 199266

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Goorweg 30-32 te Winterswijk voor het houden van varkens en het wijzigen in dieraantallen.

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Kreilweg 1, zaaknr. 197689
Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Kreilweg 1 te Winterswijk voor het veranderen van een recreatiebedrijf.
De meldingen en de bijbehorende bijlagen liggen vanaf 4 maart 2020 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Verkeer

Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 •    Acacialaan 21

Algemene Plaatselijke Verordening

Vergunningsaanvraag Gala Schaersvoorde op 19 mei 2020,  op 19 mei 2020 op de Markt
Vergunningsaanvraag Gala Pronova op 27 mei 2020, op 27 mei 2020 op de Markt

Ontheffingsaanvraag muziek tijdens besloten feest op  25 april 2020, locatie Cypresstraat 10
Vergunningsaanvraag evenement Openluchtfilm – Het Filmhuis gaat weer naar buiten! op 9 mei 2020 met uitwijkdatum op 10 mei 2020, locatie Badweg 4

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Ter inzage

U kunt de plannen, vergunningsaanvragen en verordeningen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. De openingstijden zijn op maandag van 9.00 tot 19.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543.

Besluiten van het college van B en W

Op 18 februari 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1.     Verzoek verplaatsing marktstandplaats

Op 25 februari 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1.  Uitspraak rechtbank over een omgevingsvergunning voor de bouw van opslagruimte aan de Huppelseweg 4 te Winterswijk
 2.  Beantwoording raadsvragen inzake wonen voor senioren
 3.  Project Cirkelregio De Achterhoek
 4.  Monument 2020

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college