Gemeentenieuws 15 september 2020

Met onder andere Winterswijk Drempelvrij aan de slag, delen van een onbegrijpelijke brief, gezinnen gezocht voor Junior Energiecoach, Stoptober, invullen vragenlijst tevredenheid afvalinzameling.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Redactionele artikelen

Winterswijk Drempelvrij aan de slag

Op vrijdag 11 september gingen de werkgroepen van Winterswijk Drempelvrij en ervaringsdeskundigen met elkaar aan het werk in de Zonnebrinkkerk. Op deze ruime locatie konden de aanwezigen zich goed aan de RIVM-richtlijnen houden. Tijdens de bijeenkomst maakten de werkgroepen een frisse start met de concrete uitvoering van de diverse projecten.

Onderwerpen

De bijeenkomst werd geopend door wethouder Elvira Schepers, waarna er een gezamenlijke terugblik was en men in sessies aan het werk ging. De afgelopen maanden zijn de werkgroepen van Winterswijk Drempelvrij bezig geweest met de onderwerpen ‘Werk, inkomen en dagbesteding’, ‘Wonen’ en ‘Toegankelijkheid’.

Ervaringsdeskundigen

Elke werkgroep werkt en voert een aantal projecten uit. Zo is de werkgroep ‘Toegankelijkheid’ bezig met de toegankelijkheid van de horeca, het openbaar groen en de glasbakken. De werkgroep ‘Wonen’ werkt onder meer het plan uit voor een integrale woonvorm. De ervaringsdeskundigen konden hierover hun oordeel en advies geven. Dit nemen de werkgroepen mee in de uitvoering van de projecten. “We zijn blij met de aanwezigheid van deze ervaringsdeskundigen, misschien zijn ze al enthousiast om mee te de doen met één van de werkgroepen”, laat wethouder Elvira Schepers weten.

Meedenken en meedoen

Wilt u ook meedenken en meewerken om Winterswijk Drempelvrij te maken? Spreken de thema’s Werk, inkomen en dagbesteding, Wonen of Toegankelijkheid u aan? Stuur dan een mail naar info@iedereendoetmee.nl

Krijgt u wel eens een onbegrijpelijke brief?

Zo’n brief waarvan u denkt: ik snap niet meteen waar het over gaat? Bijvoorbeeld een brief met moeilijke woorden van een bedrijf of van de overheid. Of een onoverzichtelijke brief van een verzekeraar.

Mail die brief dan gerust naar iedereendoetmee@winterswijk.nl.
Of lever hem in bij de Post, Balinkesstraat 4 in Winterswijk.  De werkgroep Lezen en schrijven Winterswijk neemt uw ingestuurde brief dan in behandeling.

De schrijver van de brief (het bedrijf of de overheid) krijgt daarna tips om de brief makkelijker leesbaar te maken. Zo zorgen we er samen voor dat meer mensen de brief begrijpen.

De werkgroep Lezen en schrijven bestaat uit inwoners en medewerkers van maatschappelijke organisaties en de gemeente. De 11 werkgroepleden vinden dat begrijpelijke taal problemen kan helpen voorkomen.

Gezinnen gezocht voor Junior Energiecoach

Junior Energiecoach is een spelprogramma voor kinderen van 7 tot 12 jaar en hun ouders. Het spel leert je op een eenvoudige manier thuis energie te besparen. Mede ook namens de gemeente Winterswijk biedt het Agem Energieloket 250 gezinnen in de Achterhoek de kans om gratis mee te doen met dit project. Wethouder Duurzaamheid Tineke Zomer: “Mooi als kinderen samen met hun ouders aan de slag gaan met Junior Energiecoach. Dit spel is leuk om te doen en energie besparen zorgt voor een beter milieu en een lagere energierekening”.  

Samen aan de slag

Met Junior Energiecoach gaat het hele gezin spelenderwijs aan de slag met filmpjes van Varkentje Rund (bekend van Het Klokhuis), opdrachten en interessante weetjes. Naast energiebesparing voert vooral humor de boventoon, want 'met energie kun je lachen'. Ga samen op lampenjacht en stekkerexpeditie en wordt een echte Junior Energiecoach. Schrijf je snel in via www.agem.nl/juniorenergiecoach. De inschrijving loopt tot en met 27 september.

Centrum Duurzaam Winterswijk

Iedere werkdag tussen 10.00 en 16.00 uur is het Centrum Duurzaam Winterswijk open. U kunt binnenlopen voor informatie over duurzaamheid. Het centrum is gevestigd in het raadshuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Bereikbaar per e-mail duurzaam@winterswijk.nl of kijk op www.duurzaamwinterswijk.nl

Senioren en veiligheid campagne Maakhetzeniettemakkelijk

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom is vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en Veiligheid gestart. Daarin krijgen senioren concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en wat ze moeten doen als het wel gebeurt.

Hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp)

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter bijvoorbeeld via WhatsApp zich voor als een bekende. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.
Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook sturen criminelen soms zelfs de vraag om geld via het WhatsApp-account van degene die je kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht niet zomaar! Bel altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer en zorg dat je deze persoon ook daadwerkelijk spreekt.

Info of hulp nodig?

Meer informatie kunt u vinden op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl Claudia Bosscher van het Sociaal Team de Post wil u ook verder helpen. Zij is te bereiken op 06 12 72 13 85 of e-mail cbosscher@winterswijk.nl

Stoptober: Stoppen met roken in oktober

Met z’n allen 28 dagen stoppen met roken? Dat kan met Stoptober!
Rook jij en wil je stoppen? Doe dan mee aan Stoptober. Stoptober geeft je op allerlei manieren steun om het vol te houden. Daardoor is de kans dat je blijvend stopt met roken wel 5x groter!
Vanaf 1 oktober start de actie. In de afgelopen jaren zijn al honderdduizenden rokers tijdens Stoptober gestopt met roken. Zij hebben bewezen dat Stoptober werkt!

Stoppen met roken doe je niet alleen

Voor deelnemers aan Stoptober is er een speciale Stoptober-app (gratis). In deze app lees je wat stoppen met roken betekent voor je gezondheid en vind je tips. Ook heeft de app een groepsfunctie, zodat je steun kan krijgen van bijvoorbeeld je voetbalteam, je buren of van je collega’s. Via social media (Facebook, Twitter, Instagram) blijf je op de hoogte en kun je ervaringen met andere stoppers delen. Ook kun je een gratis Stoptober Magazine ophalen bij het Kruidvat; een blad vol inspiratie en steun tijdens Stoptober!

Meedoen aan Stoptober

Als je wilt meedoen, schrijf je dan op de site www.stoptober.nl  Je kunt dan gebruik maken van alle steun die Stoptober je te bieden heeft. De Stoptober-app is  vanaf 28 september te downloaden.

Achterhoek Rookvrij

De Achterhoek wil de gezondste regio van Nederland worden! Daarom steunt Achterhoek Rookvrij Stoptober! In de projectgroep Achterhoek Rookvrij werken verschillende organisaties samen om de Achterhoek rookvrij te maken, te voorkomen dat jongeren gaan roken en rokers te helpen bij het stoppen met roken. Wil jij ook helpen? Of meer informatie? Kijk dan op www.achterhoekrookvrij.nl.

Verloren en gevonden voorwerpen augustus 2020

Heeft  u iets gevonden of verloren?

U kunt hiervan aangifte doen via onze website klik hier om aangifte te doen of persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543. Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op onze website www.winterswijk.nl> actualiteiten.

Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via bovenstaand telefoonnummer.

Herinnering: invullen vragenlijst tevredenheid afvalinzameling

Heeft u een vragenlijst over de tevredenheid van de afvalinzameling ontvangen? Vergeet dan niet om deze vragenlijst voor maandag 5 oktober in te vullen! Onderzoeksbureau Integron voert dit onderzoek voor de gemeente en ROVA uit. Met de resultaten van dit onderzoek krijgt de gemeente inzicht in de tevredenheid over het beleid over afval en grondstoffen en over de inzameling van de verschillende afvalstromen.

Invullen vragenlijst

Het invullen van de vragenlijst kan door de papieren versie in de bijgevoegde envelop terug te sturen of door de vragen digitaal te beantwoorden. Antwoorden worden anoniem verwerkt. 

Column door bestuurder

World Cleanup Day

Aanstaande zaterdag 19 september is het World Cleanup Day, een mooie gelegenheid om samen in je wijk of buurt zwerfafval op te ruimen. De World Cleanup Day is de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. In 2019 deden de inwoners uit maar liefst 180 landen mee. Ook in Nederland doen elk jaar duizenden mensen mee aan de World Cleanup Day. En Winterswijk blijft natuurlijk niet achter, ook wij doen mee. Je wil toch graag spelen, werken en wonen in een schone omgeving?

Net als jij stoor ik me aan zwerfafval. Je vraagt je echt af waarom sommige mensen zomaar hun afval ergens weggooien, of het nu om een blikje gaat of om afval van een fastfoodketen. Overal in Winterswijk staan afvalbakken, er is altijd gelegenheid om je afval daarin te gooien. En als dat niet zo is dan is het een kleine moeite om het mee naar huis te nemen en het in je eigen afvalcontainer te doen.
Iedereen is gebaat bij een schone en opgeruimde omgeving. Het staat niet alleen beter maar een schone omgeving stimuleert ook om het schoon te blijven houden. Ook zorgt een schone omgeving voor minder last van vliegen en ander ongedierte, dus is het ook beter voor de gezondheid van mens en dier.

Aanstaande zaterdag wordt onder meer in de wijk De Pas door groepen bewoners samen zwerfafval opgeruimd. ROVA ondersteunt deze actie door opruimsets beschikbaar te stellen. Uiteraard wordt ervoor gezorgd dat de opruimactie veilig kan plaatsvinden in verband met het coronavirus.
Samen maken we onze omgeving weer een beetje mooier en schoner. Ik wens je veel succes en plezier tijdens de World Cleanup Day!

Ik geef de pen door aan wethouder Henk Jan Tannemaat

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg:

Actuele info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Roelvinkstraat en Spoorstraat

Op zaterdag 19 en 26 september gelden in verband met de warenmarkt de volgende verkeersmaatregelen:

 • Roelvinkstraat afgesloten voor al het verkeer tussen de Dingstraat en Misterstraat
 • Spoorstraat afgesloten tussen de Roelvinkstraat en ingang parkeerterrein Spoorstraat
 • Het is verboden te parkeren op de langs- en haaksparkeervakken op de Roelvinkstraat. Hier geldt een wegsleepregeling.

Markt en Torenstraat

De Markt en Torenstraat zijn elk weekend van vrijdag 18.00 uur tot zondag 24.00 uur afgesloten. Deze maatregel geldt tot het einde van het terrasseizoen op 2 november.

Wooldstraat

In verband met meer ruimte voor de terrassen is fietsen op de Wooldstraat tussen de Torenstraat en Bril In Mode tot 2 november niet toegestaan.

Gasthuisstraat

Tijdens de realisatie van het Vrijheidspark wordt tot en met 31 december 2020 het eenrichtingsverkeer op de Gasthuisstraat opgeheven. Het betreft hier voor het gedeelte tussen de Tuunterstraat en Jeugdkerkstraat.

Willinkbosweg

Vanaf vrijdag 17 april 2020 is een gedeelte van de Willinkbosweg gedurende een periode van vier maanden afgesloten voor al het verkeer tussen de Dollemansweg en de Korenburgerveenweg.
De akkerbouwpercelen van Natuurmonumenten blijven bereikbaar vanaf de Korenburgerveenweg.
De wandelroutes zoals die hier in de omgeving staan aangegeven blijven opengesteld.

Kuipersweg

In verband met de bereikbaarheidgeldt tot en met zondag 22 november 2020 een tijdelijk parkeerverbod op de Kuipersweg. Dit geldt voor het gedeelte tussen de Lammersweg en Hijinkhoekweg.

Bataafseweg

In verband met de aanleg van een rotonde op het kruispunt Bataafseweg – Kloetenseweg – Steengroeveweg is de Bataafseweg gedeeltelijk afgesloten. Het weggedeelte tussen de Vredenseweg en de Steengroeveweg gaat naar verwachting voor de bouwvakvakantie weer open. Het weggedeelte tussen de Steengroeveweg en de Laan van Hilbelink blijft tot nader bericht afgesloten. Aanliggende percelen zijn wel bereikbaar. Er is een omleiding ingesteld.

Tangelder Gorusstraat

In verband met bouwwerkzaamheden in de Boterstraat is het eenrichtingsverkeer op de Tangelder Gorusstraat tot nader bericht tijdelijke omgedraaid.

Boterstraat

Tijdelijke verplichte rijrichting linksaf de Gasthuisstraat ingesteld voor vrachtverkeer. Deze maatregel geldt tot nadere berichtgeving.

Schoolstraat

In verband met herinrichting is de Schoolstraat afgesloten. Omleiding door Gasthuisstraat.

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 24 september, Openbare raadsvergadering om 19.30 uur *
 • Oktober, Maand van de Opvoeding: Preventie Platform Jeugd organiseert allerlei activiteiten rond opvoeden en opgroeien www.preventieplatformjeugd.nl

*) Over het agenda-onderwerp met een * wordt meer info gegeven elders in dit gemeentenieuws.

Vergaderingen

Openbare raadsvergadering 24 september 2020

Deze raadsvergadering vindt plaats in theater De Storm en begint om 19.30 uur. In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het voor publiek alleen mogelijk om deze digitaal te volgen.

 • Datum en tijd:Donderdag 24 september om 19.30 uur
 • Vergadering bijwonen:U kunt de vergadering live volgen (of later terugkijken) op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik op ‘Uitzending bekijken    
 • Agenda en stukken:Deze vindt u op www.winterswijk.nl/gemeenteraad
 • Inspreken:Meld u uiterlijk 24 september voor 11.30 uur met uw naam en telefoonnummer aan bij de griffie    
 • Meer informatie:griffie@winterswijk.nl of (0543) 543 543
Verkeer

Verkeer

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Bilderdijkstraat 44
Officiële bekendmakingen

Officiële bekendmakingen in het digitale gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl

Wij publiceren de officiële bekendmakingen in het (digitale) Gemeenteblad op de website officielebekendmakingen.nl/

In dit Gemeentenieuws verschijnen alleen de titels van bekendmakingen. De volledige bekendmakingen worden uitsluitend digitaal gepubliceerd. Op grond van de wet zijn er wel bekendmakingen die niet digitaal maar nog steeds in een huis-aan-huisblad of krant moeten worden bekendgemaakt. Dat zijn echter uitzonderingen. Op officielebekendmakingen.nl kunt u zoeken naar publicaties in de gemeente Winterswijk. Publicaties van de gemeente Winterswijk kunt u op deze website vinden onder de publicaties in het Gemeenteblad en/of de Staatscourant.

E-mailservice

Wilt u de bekendmakingen automatisch per e-mail ontvangen, dan kunt u zich aanmelden voor de e-mailservice via de website overheid.nl. U ontvangt dan alle bekendmakingen in uw mailbox.

Meer informatie

Op de pagina 'Bekendmakingen' op deze website vindt u meer informatie over de officiële bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu, bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Ter inzage liggende omgevingsvergunningen

De onderstaande ter inzage liggende omgevingsvergunningen kunt u inzien bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.

 • Parallelweg 4 (milieu)

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

 • Dennendijk 44 (kappen)
 • Gribbroekweg 3 (kappen)
 • Groenloseweg (N319) (kappen)
 • Laan van Napoleon 12a (bouwen/kappen/inrit)
 • nabij Leeferdinklaan 1 (kappen)
 • Meester Meinenweg (bouwen)
 • Vredenseweg (N820) (kappen)

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • Misterweg 23
 • B. Stegemanstraat 43

Verleende omgevingsvergunning milieuneutraal veranderen

 • Meenkmolenweg 33

Wet Milieubeheer activiteitenbesluit

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Ratumseweg 36 (zaaknr. 210168)

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Ratumseweg 36 te Winterswijk voor het wijzigen van het aantal rundvee binnen de bestaande gebouwen.

Milieu-informatie - Bekendmaking ingekomen melding als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer Beerninkweg 7(zaaknr. 211937)

Het college van burgemeester en wethouders heeft een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd voor de locatie Beerninkweg 7 te Winterswijk voor het realiseren van een werktuigenberging.
De meldingen en de bijbehorende bijlagen liggen vanaf 16 september 2020 gedurende twee weken op verzoek ter inzage bij de receptie, Stationsstraat 25. Bij binnenkomst graag even melden bij de receptie. Hier zullen zij u verder informeren. Deze bekendmaking is uitsluitend informatief. Het is niet mogelijk bezwaren tegen deze melding in te dienen.

Algemene Plaatselijke Verordening

Exploitatie

 • Vergunningsaanvraag exploitatievergunning speelgelegenheid Tinbergenstraat 3

Verkeer

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Ten behoeve van bewoner:

 • Bilderdijkstraat 44

Coronavirus

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. Bent u daartoe niet in staat, dan kunt u de fysieke stukken op afspraak komen inzien bij de receptie van het gemeentekantoor. U kunt daartoe een afspraak maken via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543 of door een e-mail te sturen naar gemeente@winterswijk.nl. Is ook het plannen van een afspraak niet mogelijk of wenselijk, neemt u dan ook contact met ons op zodat wij met u tot een oplossing kunnen komen.

Ter inzage

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing.

Mediation

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit kan mediation soms uitkomst bieden. Er wordt dan geprobeerd om onder begeleiding van een neutrale persoon, de mediator, tot een oplossing te komen. Er zal dan worden bekeken of mediation in uw geval geschikt is. Indien gekozen wordt voor mediation wordt de bezwaarprocedure zolang stilgelegd. Meer informatie over mediation kunt u vinden op www.winterswijk.nl.

Gezien de maatregelen die momenteel van kracht zijn voor het bestrijden van het coronavirus (COVID-19), raden wij u sterk aan om  de stukken digitaal te raadplegen. U wordt op onze website doorverwezen naar de juiste sites. Bent u daartoe niet in staat, neem dan contact op via ons algemene telefoonnummer (0543) 543 543. Wij zoeken met u naar een passende oplossing. 

Besluiten van het college van B en W

Op 8 september 2020 heeft het college besloten over de volgende onderwerpen:

 1. Uitkomsten onderzoek sociaal domein
 2. Regionaal Risicoprofiel en Beleidsplan Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland 2021-2024

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar de pagina https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_BenW/Besluitenlijsten_college