Gratis nestkastjes in strijd tegen de eikenprocessierups

UPDATE: I.v.m. de nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus in Nederland is het uitdelen van gratis nestkastjes afgelast.

Ook dit jaar kunnen inwoners van Winterswijk een gratis nestkastje ophalen. Op donderdag 19 maart van 13:00 uur tot 15:00 uur staan 200 nestkastjes klaar bij het milieubrengstation van ROVA. Koolmeesjes en pimpelmeesjes broeden in nestkastjes en eten eikenprocessierupsen. Het stimuleren van de aanwezigheid van vogels is een goede aanvulling op de (preventieve) bestrijding van de eikenprocessierups. Onder andere spreeuwen, mussen en meerdere mezensoorten zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Medewerkers ROVA KOMPAANDuurzaam

Medewerkers van ROVA-KOMPAAN, een apart onderdeel van ROVA, voor werk, opleiding en begeleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben 150 nestkastjes gemaakt. Het hout voor deze nestkastjes komt uit het Rommelgebergte. Het is van grove dennen die in de storm van begin 2018 zijn omgewaaid. Dit hout heeft een tweede leven gekregen in de vorm van duurzame nestkastjes.

Biologische bestrijding

Ook deze zomer verwachten we overlast van de eikenprocessierups. Door de grote hoeveelheid rupsen is er meer kans dat mensen hiermee in aanraking komen. Contact met de haren van de eikenprocessierups kan gezondheidsklachten geven, zoals jeuk, pijnlijke huiduitslag en irritatie aan de ogen of de luchtwegen.

De bestrijding van de eikenprocessierups gebeurt al preventief, door ‘risicobomen’ te bespuiten met biologische bestrijdingsmiddelen bestaande uit bacteriën. De gemeente Winterswijk wil in samenwerking met haar inwoners en ROVA een extra methode inzetten om de rups te bestrijden. Namelijk door vogels die van oudsher dol zijn op rupsen, het werk te laten doen.

Mezen helpen om het aantal eikenprocessierupsen te verminderen. Koolmezen eten veel rupsen en aangetoond is dat deze ook de nesten met eikenprocessierupsen te lijf gaan. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eiken wordt geprobeerd dat te stimuleren.

Gratis nestkastje

Samen met de vogelbescherming is er een gebruiksaanwijzing gemaakt, zodat het kastje op een juiste en boomvriendelijke wijze ophangen en onderhouden kan worden. De nestkastjes zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt er wordt per huishouden maximaal één nestkastje verstrekt. De gratis nestkastjes kunt u afhalen bij het milieubrengstation aan de Leeghwaterweg 10 in Winterswijk op donderdag 19 maart van 13:00 uur tot 15:00 uur.

Preventieve bestrijding

Het uitdelen van nestkastjes is een aanvullende maatregel. Vanaf april gaat de gemeente Winterswijk preventief bestrijden door middel van aaltjes en biologisch bestrijdingsmiddel. Meer over de eikenprocessierups en de aanpak van de gemeente Winterswijk leest u op onze website.

Informatie

Voor meer informatie en vragen over de nestkastjes kunt u contact opnemen met ROVA via (0543) 54 54 54 of www.rova.nl/contact.