Gemeentenieuws 21 september 2021

Met onder andere oproep om suggesties in te sturen voor de speelautomaat, toestemming aan VIT voor gegevensoverdracht, Maand van de Opvoeding, politiek forum, Centrum Duurzaam Winterswijk open, beeldbrief.

Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen met eenvoudig met één klik openen en lezen.

Actualiteiten

De toren laat mijn liedje horen!

Eind september verwijdert de firma Eijsbouts de speelklepels van het carillon in de Jacobstoren en neemt deze mee naar de werkplaats in Asten. De klepels krijgen na bijna dertig jaar trouwe dienst groot onderhoud. Dat houdt onder andere in dat ze opnieuw rond gemaakt worden en worden voorzien van nieuwe verbindingen met het klavier en de automaat. Hierdoor zwijgt het carillon enkele weken lang. Geen melodieën van de automaat en geen bespelingen op de woensdagochtend.  De (halve) uurslagen en luidingen gaan overigens gewoon door.

Oproep: stuur je suggesties voor de speelautomaat in

Omdat het carillon wegens werkzaamheden zwijgt en pas medio november weer in vol ornaat te horen is, is de beiaardier op zoek naar suggesties voor nieuwe ‘versteken’ om de speelautomaat mee te vullen. Een ‘versteek’ is een fragment dat op één van de kwartieren klinkt. Op het hele en halve uur duurt een dergelijk fragment 30-60 seconden, op kwart-over en kwart-voor geldt een duur van 10 -15 seconden. Alle suggesties zijn welkom: pop, evergreens, klassiek, jazz, musical, opera of volksliedjes. Voorwaarde is wel dat melodie en harmonie zich laten ‘vertalen’ naar een fragment voor 37 klokken. Met muziek die vooral leunt op ritme, beat of groove is dat niet mogelijk. Wie weet wordt uw suggestie binnenkort wel door de automaat op één van de kwartieren gespeeld! Mail uw suggestie naar: detorenlaatmijnliedjehoren@winterswijk.nl. U wordt op de hoogte gehouden wat er met uw suggestie wordt gedaan.

Bent u Mantelzorger? Geef VIT dan toestemming voor gegevensoverdracht aan ons

Vanaf 1 oktober stopt VIT-hulp bij mantelzorg met  haar dienstverlening. De gemeente Winterswijk voert vanaf die datum de mantelzorgondersteuning zelf uit. Mantelzorgers hebben hierover in augustus een brief ontvangen. Om de overdracht goed te regelen wil VIT uw contactgegevens doorgeven aan ons. Vanwege privacyregels mag dat alleen met uw toestemming.

Nog geen toestemming gegeven?

Wilt u dat dan alsnog vóór maandag 27 september aanstaande doen? Dat kan door het contactformulier op de website www.vithulpbijmantelzorg.nl in te vullen. Nadat u de gevraagde gegevens hebt ingevuld vult u bij ‘bericht’ in: “Ik geef toestemming voor de overdracht van bovenstaande gegevens”. Of u mailt deze tekst naar info@vithulpbijmantelzorg.nl met vermelding van uw naam en adres. Als u niet tijdig reageert dan verwijdert VIT uw gegevens op 1 oktober 2021. Uw gegevens worden dan niet doorgegeven aan ons en wij kunnen dan ook geen mantelzorgwaardering aan u uitreiken.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met mantelzorgconsulent Hilde Hondorp van VIT. Dat kan via het algemene nummer van VIT (0544) 82 00 00.

De Maand van de Opvoeding komt er aan!

Oktober is de Maand van de Opvoeding in de Achterhoek! Samen met het Preventie Platform Jeugd organiseren we in oktober allerlei activiteiten rond opvoeden en opgroeien. Vanachter je computer en in het écht, want deze editie is er een mix van online en fysieke workshops. Er zijn inspirerende sprekers, je ontmoet andere ouders en er is alle ruimte voor het stellen van jouw vragen. Deelname is gratis! Het programma is bijna rond en nu al te vinden op de site van het Preventie Platform Jeugd.

Een kleine greep uit het uitgebreide aanbod:

 • Pittige peuters/kleuters: hoe doe jij dat? Dialoogtafel op 5 oktober
 • Bewegen met plezier, een online workshop voor ouders op 14 oktober
 • Workshop vloggen voor kinderen op 21 oktober
 • Het puberbrein?! Humorvolle en informatieve webinar op 26 oktober

Kies uit het uitgebreide programma en geef je op
Via www.preventieplatformjeugd.nl is het uitgebreide programma van de Maand van de Opvoeding te vinden. Via deze website kun je je aanmelden voor de verschillende activiteiten. Volg het Preventie Platform Jeugd ook op Facebook: preventieplatformjeugd

Over het Preventie Platform Jeugd

Het Preventie Platform Jeugd is een samenwerking van verschillende (zorg) organisaties en de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.
Naast de Maand van de Opvoeding organiseert het Preventie Platform Jeugd het hele jaar door allerlei (gratis) trainingen en workshops rond opvoeden en opgroeien.

Centrum Duurzaam Winterswijk weer open

Inwoners en ondernemers met vragen over duurzaamheid zijn van harte welkom in het Centrum Duurzaam Winterswijk in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Het Centrum Duurzaam Winterswijk is een kenniscentrum en inspiratiecentrum op het gebied van duurzaamheid. Via de thema’s energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit, kringlopen en cultuurhistorie wordt duurzaamheid op een laagdrempelige manier zichtbaar, tastbaar en beleefbaar gemaakt.

Inwoners kunnen bijvoorbeeld in het Centrum Duurzaam Winterswijk terecht voor informatie over energie besparen, het opwekken van duurzame energie en de mogelijkheden voor subsidies en leningen. Maar ook informatie over lokale acties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid zal in het Centrum Winterswijk te vinden zijn.

Openingstijden zijn dinsdag van 13.00 tot 21.00 uur en woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.duurzaamwinterswijk.nl/centrum

Beeld zegt soms meer dan 1.000 woorden

Moet u binnenkort uw paspoort of ID-kaart vernieuwen? Dan krijgt u een brief van het Klanten Contact Centrum. Deze brief ziet er vanaf nu anders uit. Het is een beeldbrief. Er staan afbeeldingen in. Daardoor is de brief makkelijker te begrijpen.

Soms zijn de brieven van de gemeente moeilijk om te lezen. Als gemeente willen we graag dat iedereen de brieven begrijpt. Als u binnenkort uw paspoort of ID-kaart moet vernieuwen, dan krijgt u een brief van de afdeling burgerzaken van de gemeente. Dit is een beeldbrief. Een beeldbrief heeft minder tekst en meer afbeeldingen. U kunt duidelijker zien wat u moet doen en wat u mee moet nemen. Daardoor is de brief beter te begrijpen. De gemeente wil dat de boodschap goed overkomt en de afbeeldingen helpen daarbij.

Tips

We horen graag wat u van de nieuwe brieven vindt. Heeft u nog tips? Mail dan naar kcc@winterswijk.nl of bel met (0543) 543 543.

Politiek forum

Op 30 september 2021 is er een politiek forum van de gemeenteraad van Winterswijk. Door het versoepelen van coronamaatregelen bent u als publiek weer van harte welkom om bij het politiek forum aanwezig te zijn.

Tijdens het politiek forum komen politieke onderwerpen aan de orde. Daarbij kan de raad worden geïnformeerd over actuele onderwerpen, of er wordt aan de raads- en commissieleden gevraagd om richting te geven in het maken van nieuwe plannen of beleid.
Tijdens informatieve sessies kunt u als publiek vragen stellen. Bij richtinggevende sessies krijgt u vaak de gelegenheid om uw mening te geven. Wilt u meediscussiëren of uw mening geven over een onderwerp dat in het politiek forum aan de orde komt? Neem dan contact op met de griffie van de gemeenteraad via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 121.

Tijdens het politiek forum van 30 september komt het volgende onderwerp aan de orde:

 • Groenstructuurvisie bebouwde kom Winterswijk (richtinggevend) van 19.30 tot 21.00 uur

Het politiek forum begint om 19.30 uur en vindt plaats in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. De op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, onder het hoofdstuk ‘Agenda’s en stukken’.

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele info

Burg. Bosmastraat, Torenstraat en Beukenhorstweg

In verband met de Landschapsloop zijn er diverse tijdelijke verkeersmaatregelen van kracht op zondag 3 oktober.

 • Burg. Bosmastaat: afgesloten op zondag 3 oktober tussen 9.30 en 10.30 uur. Het betreft hier het gedeelte tussen de Beukenhorstweg en Torenstraat.
 • Torenstraat: afgesloten op zondag 3 oktober tussen 9.30 en 10.30 uur.
 • Beukenhorstweg: op zondag 3 oktober tussen 9.30 en 10.30 uur wordt tijdelijke het éénrichtingsverkeer omgedraaid.

Lopende maatregelen

 • Vrijheidspark
 • Wooldstraat
 • Waliënseweg
 • Adamskampweg
 • Spoorwegovergang Huttenweg – Kotmansweg
 • Meddoseweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Datum, activiteit

 • 22 september, Alzheimer Trefpunt (voorheen Alzheimer Café) van 19.30 tot 21.30 uur in Cultureel Centrum Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. (Ingang aan zijde Hamelandhal, Meer de Walcherenstraat 3). Thema: ontmoeting en verhalen. Meer info: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of bel naar Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland: (06) 1351 4411
 • 22 september, GrensInfoPunt EUREGIO organiseert samen met het “GrensWerk” een digitaal spreekuur van 10.00 tot 12.00 uur met betrekking tot het thema “werken en zoektocht naar personeel in de grensstreek”. Aanmelden: spreekuur@euregio.eu Meer info: www.grenswerk.eu
 • 23 september, Raadsvergadering om 19.30 uur.
 • 28 september, Stoptober camper van 10.00 tot 12.00 uur op het Simonsplein in Doetinchem. Meer info: www.stoptober.nl.
 • 30 september, Stoptober live event van 19.00 tot 20.00 uur in Doetinchem. Wil je er bij zijn? Meld je dan aan op stoptober@ggdnog.nl
 • 30 september, Politiek forum van 19.30 tot 21.00 uur in gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Onderwerp: Groenstructuurvisie bebouwde kom Winterswijk (richtinggevend). Meer info: www.winterswijk.nl/gemeenteraad
Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op onze website 
https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten