Interview Marcel Kramer

,,Afvalprobleem moet globaal aangepakt worden”

Aan de Ravenhorsterweg woont Marcel Kramer met zijn vrouw en vier kinderen. ,,Sinds enige tijd hebben wij twee oranje containers”, vertelt Marcel. ,,Ik wist dat niet eerder maar als je een groot gezin hebt, vanaf 6 personen, kan je een tweede oranje container gratis krijgen. Dat is voor ons een goede oplossing, want wij verbruiken vrij veel plastic en doordat dat moeilijk te pletten is, neemt het vaak veel ruimte in.”

Het meeste plasticafval dat het gezin produceert, komt van voedselverpakkingen. ,,Er zit toch vaak veel plastic om vlees en groenten”, licht Marcel toe. ,,En in een groot gezin met pubers wordt veel gegeten. In de supermarkt letten wij niet extra op of er veel of weinig plastic in de verpakking gebruikt wordt. Voor ons is het vooral belangrijk dat de verpakking stevig is”, licht hij toe. Wel zou hij het toejuichen als er minder plastic voor verpakkingen gebruikt zou worden.

Interview Marcel Kramer

Makkelijk

Afvalscheiding wordt door het gezin Kramer vooral gedaan omdat het makkelijk is, vertelt Marcel: ,,In de bijkeuken scheiden we papier, plastic en bio-afval. Restafval bewaren we in een ouderwetse ijzeren afvalbak tot het moment dat we het naar de ondergrondse container kunnen brengen. Dat gebeurt maar een paar keer per jaar.”
De familie Kramer draagt graag zijn steentje bij aan afvalscheiding. ,,Ook de kinderen vinden het makkelijk afval te scheiden”, zegt Marcel. ,,Wat ik wel vind, is dat de aanpak van problemen als afval globaal zou moeten zijn. Wij doen ons stinkende best: goed voorbeeld doet goed volgen!”

 

Afval scheiden