Interview Marije Caspers

“Afvalscheiden spreekt voor zich. Ik focus op het beperken van afval.”

In een rijtjeswoning in de De Savornin Lohmanstraat woont Marije Caspers met haar partner en hun drie kinderen. Het gezin hecht veel waarde aan duurzaamheid. Afvalscheiding is voor hen dan ook geen discussiepunt, maar vanzelfsprekend. Afvalbepérking is waar de aandacht naar toe gaat. Dat betekent bewust inkopen en producten zoveel mogelijk hergebruiken. ,,En kiezen voor een product zonder of met weinig plastic,” aldus Marije.

Marije vindt het huidige afvalscheidingssysteem een goed systeem. ,,Wij hebben kliko's voor papier, groenafval en plastic verpakkingen”, legt ze uit. ,,En voor de deur staat een ondergrondse container waar restafval in moet. Heel simpel allemaal. Heel positief eraan vind ik dat het systeem inzicht geeft in je afvalproductie.”

Afvalscheiden spreekt voor zich. Ik focus op het beperken van afval.

Afval voorkomen

De focus van Marije ligt op het voorkomen van afval. ,,Nadenken voor dat je wat koopt”, is Marije's devies. ,,Niet alles hoeft nieuw te zijn. Onze drie kinderen dragen hoofdzakelijk tweedehands kleding. Ook zij zijn heel bewust met afval en het milieu bezig.” Zoon Simon (10) reageerde verontwaardigd toen hij zag dat de sloot achter het huis vol plastic lag: ,,Mijn broertjes en ik hebben er veel uitgehaald, maar konden niet overal bij. Toen hebben we de gemeente een brief geschreven. Zij hebben de rest er uit gehaald.”

Brood- en fruitzakken

Als Marije brood of fruit koopt, neemt ze haar eigen brood- en fruitzak zak mee. Het liefst zou ze zien dat supermarkten meer verpakkingsloze producten zouden voeren. Dan zou ze nog bewuster kunnen inkopen én meer afval kunnen voorkomen.
 

Afval scheiden