Nationaal Landschap

In het prachtige coulisselandschap van Winterswijk met zeldzame dieren en planten kunt u allerlei activiteiten ondernemen.

De natuur en het landschap in Winterswijk zijn erg bijzonder. Winterswijk heeft zeldzame en bijzondere bloemen en planten, een unieke bodem en een landschap wat er redelijk ongeschonden uit ziet. Niet voor niets maakt Winterswijk deel uit van het ‘Nationaal Landschap Winterswijk’, samen met delen van buurgemeenten Aalten en Oost-Gelre. Aan of vlak onder de oppervlakte komen aardlagen tevoorschijn die vele miljoenen jaren geleden zijn gevormd. Vooral in de steengroeve is dit een spectaculair gezicht. U vindt daar zeldzame natuur, zoals de oehoe.

Coulisselandschap

Ook bovengronds is Winterswijk interessant door de combinatie van rust, ruimte en natuur. Op maar weinig plekken in Nederland leven zo veel bijzondere en beschermde soorten planten en dieren naast elkaar. De natuurgebiedjes, zoals het Korenburgerveen en Dottinkrade, en landgoederen vormen een groen netwerk. Het landschap is een afwisseling van deze gebieden met akkers en weiden, houtwallen en bossen, beekjes, schilderachtige boerderijen en statige herenhuizen van scholtenboeren. Samen vormen deze elementen het prachtige coulisselandschap dat zo kenmerkend is voor Winterswijk.

Eropuit

Op de website van 100%Winterswijk vindt u meer informatie over het Nationaal Landschap en de activiteiten die u in de natuur kunt ondernemen.

Nationaal Landschap Winterswijk