Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente. Dit kan online of aan de balie. U betaalt het paspoort bij de aanvraag. 

Met een identiteitskaart kunt u niet naar alle landen van de wereld reizen. Op de website van de Rijksoverheid leest u naar welke landen u wel kunt reizen met een identiteitskaart

Aanvragen

U kunt een identiteitskaart online aanvragen of aan de balie.

Online aanvragen

Online identiteitskaart aanvragen

U kunt online een aanvraag voor een identiteitskaart doen. Om uw aanvraag volledig te maken moet u binnen 4 weken na uw aanvraag langskomen in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Neem een recente pasfoto mee en alle reisdocumenten die u bezit.

Aan de balie

Maak een afspraak

Wij werken uitsluitend op afspraak.

Meenemen

 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn.
 • Een recente pasfoto (goedgelijkend en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag). De pasfoto moet voldoen aan een aantal eisen.
 • U betaalt de identiteitskaart direct bij de aanvraag. In verband met het coronavirus vragen wij u dringend met pin te betalen.

Aanvullend voor kinderen jonger dan 12 jaar:

 • Een ingevulde en ondertekende Verklaring toestemming reisdocument minderjarige (pdf, 612 KB). Dit is een schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
 • Een origineel geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun identiteitskaart .

Afhalen

 • Na 5 werkdagen kunt u de identitetskaart ophalen op het gemeentekantoor. U ontvangt een WhatsApp-bericht als de ID-kaart bij ons binnen is. Maakt u voor het afhalen online een afspraak.
 • Neemt u het afhaalbewijs mee en het eventueel nog in te leveren oude reisdocument.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij het ophalen van hun identiteitskaart.

Kosten

Product Normale aanvraag Spoedaanvraag (€ 50,90 extra)
Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 64,00 € 114,90
Identiteitskaart tot en met 17 jaar € 32,00 € 82,90

 

Pinnen Ja Graag

Geldigheid

Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, een identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Kinderen

 • Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich kunnen legitimeren met een eigen paspoort of Nederlandse identiteitskaart. Kinderen jonger dan 14 jaar jaar moeten een eigen reisdocument hebben als zij naar het buitenland gaan.
 • Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft onder andere een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Informatie hierover vindt u op de www.defensie.nl.

Spoedaanvraag

U kunt uw identiteitskaart ook met spoed aanvragen. Vraagt u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aan, dan kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Een spoedaanvraag kost € 49,85 extra.

Bekijk ook

Meer informatie

Meer informatie over reisdocumenten vindt u op www.rijksoverheid.nl.