Paspoort

Een paspoort vraagt u aan bij de gemeente. Dit kan online of aan de balie. U betaalt het paspoort bij de aanvraag.

Aanvragen

U kunt een paspoort online aanvragen of aan de balie.

Online aanvragen

Online paspoort aanvragen

U kunt online een aanvraag voor een paspoort doen. Om uw aanvraag volledig te maken moet u binnen 4 weken na uw aanvraag langskomen in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Neem een recente pasfoto mee en alle reisdocumenten die u bezit.

Aan de balie

Maak een afspraak

Wij werken uitsluitend op afspraak.

Meenemen

 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn.
 • Een recente pasfoto (goedgelijkend en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag). De pasfoto moet voldoen aan een aantal eisen.
 • U betaalt het paspoort direct bij de aanvraag. In verband met het coronavirus vragen wij u dringend met pin te betalen.

Aanvullend voor kinderen tot 18 jaar:

 • Een ingevulde en ondertekende Verklaring toestemming reisdocument minderjarige (pdf, 612 KB). Dit is een schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
 • Een origineel geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun paspoort.

Afhalen

 • Na 5 werkdagen kunt u het paspoort ophalen op het gemeentekantoor. U ontvangt een WhatsApp-bericht als het paspoort bij ons binnen is. Maakt u voor het afhalen online een afspraak.
 • Neemt u het afhaalbewijs mee en het eventueel nog in te leveren oude reisdocument.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij het ophalen van hun paspoort.

Kosten

Product Normale aanvraag Spoedaanvraag (€ 50,90 extra)
Paspoort vanaf 18 jaar € 74,00 € 124,90
Paspoort tot en met 17 jaar € 56,00 € 106,90

 

Pinnen Ja Graag

Geldigheid

Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig. Is de aanvraag voor uw kind(eren), dan moeten zij aanwezig zijn bij het aanvragen en afhalen van het paspoort.

Spoedaanvraag

U kunt uw paspoort ook met spoed aanvragen. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Voor spoedaanvragen betaalt u € 49,85 extra.

Kinderen

 • Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich kunnen legitimeren met een eigen paspoort of Nederlandse identiteitskaart. Kinderen jonger dan 14 jaar jaar moeten een eigen reisdocument hebben als zij naar het buitenland gaan.
 • Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft onder andere een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Bekijk ook

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over reisdocumenten.