Diversiteit op de bouw, ‘hoe gekleurder, hoe mooier!’

Oost Gelre en Winterswijk streven ernaar om op 11 oktober 2021 (Coming Out Day) officieel Regenbooggemeente te zijn. In aanloop daarnaartoe plaatsen we elke maand een achtergrondartikel, over zeer uiteenlopende onderwerpen. Deze maand gaat het over diversiteit en inclusie op de werkvoer. Michiel Wopereis ging op bezoek bij BINX Smartility in Groenlo. In dit artikel leest u over zijn bezoek.

Een Regenbooggemeente zet zich actief in voor zichtbaarheid, emancipatie en inclusie van LHBTIQ-ers. Vanuit onze klankbordgroep zijn wij nieuwsgierig in hoeverre daar aandacht voor is binnen Oost Gelre en Winterswijk. Houden mensen zich hiermee bezig? Leeft dit bij organisaties of bedrijven? Vindt men dit belangrijk? Verrassend genoeg bracht mij dit bij een bijzonder integraal bouw-installatiebedrijf in Groenlo: BINX Smartility, waar diversiteit en inclusie de normaalste zaak van de wereld is.

Via Google kwam ik al snel op de website van het bedrijf. Als eerste viel mij de opvallende roze kleur op die het bedrijf gebruikt in zijn huisstijl. Ik maakte snel een afspraak en voor ik het wist stond ik tot mijn knieën in de hilarische roze ballenbak van het bedrijf. Ik sprak met Leonie Meuwszen (directeur klant en markt) en Nick Hulsinck (assistent uitvoerder elektra) over de visie van BINX Smartility en hoe dit terug te zien is op de werkvloer.

Leonie vertelt mij over de keuze voor roze. “De roze kleur straalt een bepaalde zachtheid uit. Iets wat we goed kunnen gebruiken in de bouwwereld. Die harde mannenwereld mag wel wat zachter, feminiene, wat menselijker. Dat doen wij bij ons bedrijf. Op de bouw dragen wij roze helmen, zo combineren we zichtbaarheid met veiligheid.”

Roze helmen BINX Regenbooggemeente

Fotobijschrift: Medewerkers van BINX Smartility dragen op de bouw roze helmen.

Die zichtbaarheid heeft een dubbele betekenis. De werknemers zijn letterlijk zichtbaar op de bouw. Maar daarnaast dragen ze met de roze helm ook een ander soort zichtbaarheid uit: een boodschap van acceptatie van diversiteit. Als ik aan Nick vraag of hij het niet raar vindt om met een roze helm rond te lopen, antwoordt hij: “Ik vind het een mooi gebaar, een mooie kleur en we zijn op die manier onderscheidend, vernieuwend en een beetje tegendraads, niet 1 van de 24! Dat vind ik mooi.”

Ik leer dat BINX Smartility een multidisciplinaire benadering heeft bij projecten die ze creëren en dat hun medewerkers heel divers zijn. “Wij bieden meerdere oplossingen binnen projecten, daarvoor hebben we veel invalshoeken nodig. Een gemengd team met mensen van verschillende specialismes, achtergronden of geaardheden kan ons dit bieden. Door diversiteit binnen de organisatie haal je er echt uit wat er in zit!”, aldus Leonie.

Nieuwsgierig vraag ik aan Nick hoe hij het vindt om met een diversiteit aan mensen samen te werken. “Samenwerken met een LHBTIQ-er spreekt mij gewoon aan, zij denken soms verrassend anders, durven keuzes te maken en weten daar mensen makkelijk in mee te nemen.” Ik vind het geweldig om te horen dat BINX werknemers echt in hun kracht zet en zo gebruik maakt van hun talenten.

Tot slot vraag ik aan Leonie en Nick of zij nog tips hebben voor bedrijven en organisaties: “Sta open voor diversiteit, laat zien wie je bent, het maakt niet uit of je een man of vrouw, junior of senior of LHBTIQ-er bent. Kijk naar elkaar met open blik, leer van elkaar en kijk naar elkaars kwaliteiten en maak daar gebruik van, daar word je als bedrijf sterker van. Hoe gekleurder, hoe mooier!”

Groepsfoto medewerkers Binx Smartility Regenbooggemeente

Fotobijschrift: Enthousiaste medewerkers van BINX Smartility.

Blij en verrast verlaat ik het bedrijfspand aan de Bolwerk 2 in Groenlo. Maar ondertussen bekruipt mij een laatste gedachte: ‘Pas als de visie van bedrijven zoals BINX Smartility niet meer bijzonder is, dan is onze missie pas echt geslaagd!