GSA op het Marianum: “Zo doen wij het hier!”

Oost Gelre en Winterswijk zijn vanaf 11 oktober 2021 (Coming Out Day) officieel Regenbooggemeente. In aanloop daarnaartoe plaatsen we elke maand een achtergrondartikel, over zeer uiteenlopende onderwerpen. Michiel Wopereis schrijft deze maand het GSA Netwerk Marianum.

De scholen zijn weer begonnen. Voor iedereen altijd weer even wennen, en voor sommigen een spannende tijd. Het schooljaar 1997-1998 op Marianum in Groenlo was voor mij persoonlijk een bijzonder jaar: het jaar van mijn coming out. Op school kon ik destijds nergens informatie vinden over seksuele diversiteit. En in de klas was er weinig aandacht voor. Ik ben nieuwsgierig: Hoe is dat tegenwoordig? Voel je je als jonge LHBTIQ’er wél welkom op school? Wordt erover gepraat in de klas? Op Marianum in ieder geval wel: hier hebben ze sinds 2019 het GSA: gender and sexuality alliance! Ik sprak in Groenlo twee leerlingen en hun docent over dit bijzondere netwerk.

“Een paar jaar geleden was ‘homo’ een scheldnaam voor iedereen die anders is of doet. Inmiddels wordt het woord gelukkig steeds minder gebruikt om te schelden en heeft het een andere waarde gekregen”, aldus Ellen Kempff, docent levensbeschouwing en coördinator gezonde school. Ze heeft het GSA Netwerk Marianum (zie kader) opgericht in haar zoektocht naar discriminatie en vooroordelen op school en of leerlingen zichzelf kunnen zijn.

4 - 13-12-2019-Groenlo-Leerlingen hijsen regenboogvlag-03-foto Theo Kock (1)

Fotobijschrift: leerlingen van het Marianum in Groenlo hijsen de regenboogvlag. Foto door Theo Kock.

Niet in hokjes denken

In groep 8 van de basisschool gaf Charlotte Laurijssens, leerling gymnasium 4 in Groenlo, al een presentatie over haar transgender vader. Ze zit ook bij het GSA. “Ik wilde het bekender maken voor mijn klasgenoten. Er moeten gewoon geen hokjes bestaan! Ik vind het raar dat mensen nog altijd zo denken. Omdat we hier in een uithoek zitten, is het misschien nóg belangrijker dat er meer aandacht voor is, zodat het normaal wordt.”

Het is ‘okee’ om lesbisch te zijn

Als ik Karlijn Meulman, leerling in 4 HAVO, vraag waarom ze bij het GSA zit, antwoordt ze: “Waarom niet? Ik was pas 12 toen ik begreep wat het is om lesbisch te zijn. Ik had daar graag eerder over willen leren, en zeker dat het gewoon ‘okee’ is om lesbisch te zijn en een relatie te hebben met een vrouw.”

Mooie ontwikkelingen, maar we willen meer

De dames vertellen vol trots wat ze met het GSA al bereikt hebben: “We besteden aandacht aan Paarse Vrijdag* en hebben een thee-uurtje waar mensen kunnen binnenlopen om gezellig te kletsen of vragen te stellen. Ook hangen we op speciale dagen de regenboogvlag op. Voor de toekomst liggen er nog mooie ideeën op de plank, zoals bijvoorbeeld genderneutrale toiletten.” Ellen Kempff sluit af: “We willen de LHBTIQ-onderwerpen meer en meer integreren in het programma en identiteit van Marianum. En een groot draagvlak creëren bij leerlingen en collega’s onder de noemer: Zo doen wij het hier op school!”

En ik? Ik wandel optimistisch gestemd Marianum weer uit, trots op het GSA en blij dat er nu wél aandacht is voor diversiteit!

GSA Netwerk Marianum

GSA logo

Het GSA is een groep leerlingen (gesteund door een docent) die vinden dat iedereen op hun school de vrijheid moet hebben om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Het GSA wil een veilige plek zijn, informatie geven, verwijzen en zich met name sterk maken voor normalisatie. Het gaat om gelijkwaardigheid en acceptatie. Je hoeft dus ook niet gay te zijn om bij het GSA te horen. Iedereen is welkom. Daar wil je toch bij zijn? Meer informatie over het GSA https://marianum.nl/gsa-netwerk-marianum/

*Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met LHBTIQ’ers. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.