Houtrook

Veel mensen vinden een open haard, vuurkorf of houtkachel gezellig. Maar wat voor de één gezellig is, kan voor de ander hinderlijk zijn. Hoe voorkomt u overlast door houtrook?

Mensen hebben bijvoorbeeld last van de geur of van het roet dat op hun spullen komt. Sommige mensen krijgen ook gezondheidsklachten door de rook.
Helaas stoken steeds meer mensen hout. Niet alleen voor de gezelligheid. Maar ook om het huis te verwarmen. Ongeveer 1 op de 5  van de Nederlandse huizen heeft een verwarming die brandt op hout.

Houtrook en gezondheid

Houtrook is altijd ongezond, voor uzelf en voor uw buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zitten bijvoorbeeld fijn stof en roet. Houtrook veroorzaakt luchtverontreiniging. En niet zo’n beetje ook. Wist u dat twee uur hout stoken even veel fijn stof in de lucht brengt als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt? Als u hout stookt, komen er ook giftig stoffen vrij en stoffen die kanker kunnen veroorzaken.

Ouderen, kinderen en mensen met gevoelige longen of hartklachten zijn extra gevoelig voor rook van een houtkachel. Zij hebben vaker last van benauwdheid, hoesten en slaapproblemen. Ze hebben ook vaker jeuk of pijn aan hun ogen en keel.

Waar kunnen uw buren last van hebben als u stookt?

Van houtrook kunnen je buren veel last hebben. Ze kunnen er ziek van worden. Veel mensen vinden de rook ook stinken. Soms kunnen buren niet eens een raam openzetten, omdat het hele huis en alle spullen dan naar rook ruiken.

Overlast

Bron: GGDLeefomgeving.nl