Mantelzorger zijn, is een keuze die dikwijls onbewust wordt gemaakt.

Toen ik deze zomer de vacature voor Mantelzorgconsulent las, werd ik me ineens bewust dat ook ik mantelzorger ben geweest. En dat ook ik daarbij tegen muren ben aangelopen. Ik dichtte de stress die het mantelzorgen me gaf toe aan de burn-out als gevolg van een lastige situatie op het werk.

Geen haar op mijn hoofd die dacht dat deze gevoelens van onmacht zouden kunnen voortkomen uit de zorg voor mijn moeder. Ik was de enige die dichtbij woonde en haar enige dochter. Als vanzelfsprekend bekommerde ik me om haar gezondheid en deed ik alles om het haar zo comfortabel mogelijk te maken in de laatste fase van haar leven.

Nu ik een aantal weken onderweg ben in de functie van mantelzorgconsulent en meerdere mantelzorgers heb gesproken, realiseer ik me dat ik veel vaker mantelzorger van mijn moeder ben geweest. Eigenlijk voortdurend. Ik was nog maar een kind toen mijn vader een hersenbloeding kreeg en ons gezinsleven plotsklaps veranderde. Zonder dat het van me werd gevraagd, ben ik mijn moeder gaan helpen. Niet door taken over te nemen, maar door haar te ontlasten. Ik stopte met kind zijn, drukte mijn gevoelens weg en slikte mijn behoeften in. Ik stelde geen lastige vragen meer en bewaakte de harmonie. Ik deed continue mijn uiterste best om een voorbeeldige dochter te zijn.

Na het overlijden van mijn vader ben ik letterlijk voor haar gaan zorgen. Ik kookte, haalde boodschappen, deed de afwas, maakte het thuis gezellig en vergezelde haar naar gelegenheden. Ik stopte met studeren, ging werken en kocht van mijn eerst verdiende salaris een nieuwe outfit voor haar. Stuk voor stuk keuzes die ik heb gemaakt vanuit liefde. Keuzes waar ik geen spijt van heb en die me hebben gemaakt tot wie ik nu ben. Maar ook keuzes die ik anders gemaakt zou hebben, wanneer ik me bewust was geweest van mijn rol als mantelzorger. Wanneer iemand oog had gehad voor de thuissituatie en me in deze rol had ondersteund. Mij had geholpen mezelf terug te vinden en mijn eigen levenspad te gaan, zonder mijn moeder en mijn broers te kort te doen.

En dit, precies dit, is waar ik me hard voor ga maken. Ik wil in de gemeente Winterswijk meer aandacht en bewustzijn creëren voor de rol van mantelzorgers. Voor jonge mantelzorgers en voor mantelzorgers op leeftijd. Ik wil beiden helpen om ook goed voor zichzelf te (leren) zorgen. Want als het goed gaat met hen rimpelt dit door naar de omgeving en gaat het ook goed met de zorgvrager.

Mantelzorger zijn, is een keuze die dikwijls onbewust wordt gemaakt.
- Hentje Metz –

Wil je meer weten over mijn drijfveren, heb je een vraag over mantelzorg of wil je onderzoeken hoe ik jou kan helpen bij het vinden van balans tussen mantelzorg, werk en privésituatie? Stuur een e-mail naar mantelzorg@winterswijk.nl of maak een afspraak via (0543) 543 960.